Felzárkózó Települések

A Katolikus Karitász 2017-től valósít meg diagnózis alapú jelenlét módszertanra épülő fejlesztő programokat: kezdetben a „Végtelen lehetőség” projekt keretein belül a Sellyei járásban, majd 2019-től elinduló Felzárkózó Települések kormányprogram részeként több településen. 

A Kormány a 1404/2019. (VII. 5.) Korm. határozattal indította útjára a „Felzárkózó települések” programot, amelynek értelmében célzott programmal szükséges segíteni az ország 300 leghátrányosabb helyzetű, a Központi Statisztikai Hivatallal együttműködésben kiválasztott települését. A program a fogantatástól a foglalkoztatásig: állandó, tevékeny, együttérző jelenléttel kíséri végig az itt élőket, hogy az évtizedek óta megoldhatatlannak tűnő nehézségek helyébe megoldások lépjenek, a rászorultságot pedig felváltsa a fenntartható öngondoskodás. A hátrányos helyzetű települések világában a szavak és közös élmények egészen más jelentéssel bírnak. Az ott élő emberek alapélménye a lehetőségek hiánya és az eszköztelenség miatt érzett általános kilátástalanság. A kivezető utat a felzárkózást segítő, diagnózis alapú program jelentheti. A 300 település szakaszosan kerül bevonásra az Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai irányításával, karitatív, civil és egyházi szervezetek megvalósításában. A végrehajtás szakmai támogatását a 2019. május 1-jétől a társadalmi felzárkózási területet is irányító Belügyminisztérium biztosítja.

A települési programok megvalósítása a helyi adottságok feltárásán, szakmai jelenléten, vagyis Jelenlét programon, és egyedi helyzetfelmérés szerint kialakított komplex beavatkozásokon alapulnak. A Jelenlét átfogó célja a leszakadó települések szociális- és infrastrukturális ellátottságának fejlesztése, és az ott élő emberek és közösségek életében pozitív, előremutató változások előidézése, a szükséges szakmai tudás, támogatások és szolgáltatások biztosítása, ezek beépítése a helyi települési-, és térségi közigazgatási rendszerbe és közösségi folyamatokba.

A Jelenlét program megoldást kínál a kora- és kisgyermekkori, az iskoláskori, szakképzési, foglalkoztatási beavatkozásoktól az egészségügyi és lakhatási elemekig.

A Katolikus Karitász jelenleg Baranya megye 11 településén vesz részt megvalósítóként a programban.

FELZÁRKÓZÁS és a Katolikus Karitász

MIÉRT CSINÁJUK?

Mert hiszünk az egyének, a családok, így a helyi közösségek készségeinek, képességeinek és attitűdjének fejlesztési lehetőségeiben. Hisszük, hogy ezáltal hosszútávon a hátrányos helyzetű közösségek további leszakadása megállítható és felelősségvállalásuk, öngondoskodásuk erősödik.

MIT CSINÁLUNK?

Helyszíni jelenlétünkkel, szervezeti erőforrásainkkal (tudásunkkal, tapasztalatunkkal, hitünkkel), valamint a helyi igényekhez, szükségletekhez igazodó szolgáltatásokkal és fejlesztésekkel segítjük és támogatjuk a közösségeket fejlődésükben.

HOGYAN CSINÁLJUK?

Kiadványaink: Felzárkózó településeink bemutatása

fotó: Magyar Kurír

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató